FRI FRAKT ÖVER 499:-
PRISGARANTI
FÖRLOSSNINGSGARANTI
SNABB LEVERANS
BUTIK I STAFFANSTORP
♡ BUGABOO SUMMER SALE - 10-20% rabatt på utvalt

Banner_babyskydd_guide.jpg

För många förälder är valet av bilbarnstol en vanlig fråga som kan bli långdragen, framförallt kan det vara förvirrande att navigera genom djungeln av bilbarnstolar för att hitta den som passar dig och ditt barn bäst. I denna artikeln hjälper vi dig och förklarar stegen längs vägen och hjälper dig att hitta information för att säkerställa att ditt barn åker säkert i din bil.

Att göra ditt val av den första eller till och med andra bilbarnstolen kan vara utvecklas till en liten process. Det är en fördel att hålla sig informerad om de regler och rekommendationer som finns men även hålla ett öga på de gjorda krocktester som finns, hos oss på Pyret & Snäckan kan du vara säker på att stolen som du beställer hem genomgår krocktester och är en säker bilbarnstol att transportera ditt barn i. Bilbarnstolar är faktiskt avgörande för att rädda liv, och med vår information i denna guide kan vi hjälpa dig att göra ett säkert val för ditt barn. För att säkerställa barnets säkerhet är det viktigt att välja rätt typ av bilbarnstol beroende på deras längd och vikt. Nedan kommer att beskriva de olika kategorierna av bilbarnstolar. Vanligtvis behöver man tre (fyra ifall du väljer bälteskudde) olika bilbarnstolar under barnets uppväxt:
banner_guide_babyskydd.jpg

Babyskyddet är ofta (men behöver inte alltid vara) den första bilbarnstolen som du använder för nyfödda och små bebisar under bilresor, denna bilbarnstol använder du från 0- ca 12 mån och är den smidigaste lösningen under denna tid. Det är särskilt konstruerat och utformat för att ge bästa möjliga skydd åt de allra minsta. När du använder babyskyddet installeras det bakåtvänt i bilen och säkerställer alltid att airbagen är avstängd ifall du installerar babyskyddet i framsätet.
En smidig grej är att de flesta babyskydd är kompatibla med olika barnvagnar och kan enkelt fästas på dem med hjälp av en adapter. Med babyskyddet blir vardagen smidigt då det gör att du kan bära med dig bilstolen in och ut ur bilen utan att lyfta i eller ur ditt barn ut babyskyddet.  Det är viktigt att komma ihåg att det inte är lämpligt att låta bebisar vistas i det under en längre tid i babyskyddet, därför är viktigt att ta pauser under längre bilresor och att ta ut bebisen ur babyskyddet för att ge dem en chans att sträcka på sig och röra på sig. När din bebis växer och passerar den godkända vikten eller längden för babyskyddet, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Så se till att hålla koll på när det är dags att göra den här bytet.
 

Hur länge använder man babyskydd?

De flesta babyskydd är används från födseln upp till cirka 6-12 månader eller när barnet väger cirka 0-13 kg och är mellan 40-75 cm långt. En bra riktlinje för när det kan vara dags att byta ut babyskyddet är när ditt barn kan sitta upp själv utan stöd. Många vill prioritera ett babyskydd som är lätt att bära med sig och som är enkelt att installera vilket ofta gör den smidig att bära in och ut ur bilen.


Vad är i-Size och isofix?

Ett babyskydd som är i-Size godkänd installeras med bilbas som har ISOFIX-armar är ofta det bästa alternativet eftersom det är enkelt att installera och avlägsna från bilen och bilens säte, speciellt om ni planerar att flytta bilstolen och basen mellan två olika bilar som har isofix.
i-Size är den senaste och den aktuella säkerhetsstandarden för bilbarnstolar och säkerställer för dig som konsument att bilstolen är säker, har genomgått tester och säljs under gällande säkerhetsföreskrifter. Isofix är fästena som ofta sitter i baksätet (vissa bilar har det även i passagerarsätet), kontrollera om din bil har isofix före ditt val och om den skulle sakna detta går det alltid att bältesmontera babyskyddet (installera babyskyddet med bilbälte).
Det kan också vara en bra idé att tänka på om babyskyddet är passar ihop med den barnvagn du har eller planerar att köpa (adapter köper du oftast separat till). När du har valt ett babyskydd är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar när det gäller installation och användning, om du köper babyskyddet i vår butik hjälper vi gärna till med installationen och demonstrerar hur du använder babyskyddet på rätt sätt.
Viktigt att belysa igen att babyskyddet alltid installeras bakåtvänt i bilen samt att airbagen är avstängd ifall du installerar babyskyddet i framsätet.

banner_guide_bilbarnstol.jpg

Nästa nivå av bilbarnstol är en stol som skulle kunna användas från nyfödd-7års ålder. Detta är individuellt från stol till stol där somliga kan användas från nyfödd och vissa hela vägen upp till 7 års ålder på barnet. I denna kategori finns det bilbarnstolar med isofix-installation i bilen och även bilbarnstolar som installeras med bälten. Ofta kan bilbarnstolar som installeras med bilbälte användas betydligt längre än isofix-monterade. De flesta isofix-bilbarnstolar erbjuder användning upp till 18-20 kg maxvikt med 105 cm maxlängd medan de flesta bakåtvända bilbarnstolar som installeras med bälte kan användas upp till 125 cm / 36 kg.

Det innebär ett ansvar att välja en bakåtvänd bilbarnstol för ditt barn som är bra och säker. Du vill ge ditt barn den bästa möjliga säkerheten i bilen och det gör du genom att låta ditt barn åka bakåtvänt så länge som möjligt.
En bakåtvänd bilbarnstol skyddar ditt barns huvud, nacke och rygg vid en eventuell kollision och minskar risken för allvarliga skador med upp till 90 procent jämfört med en framåtvänd bilbarnstol. Hos Pyret & Snäckan hittar du ett brett utbud av bakåtvända bilbarnstolar som passar alla behov och situationer.
När du ska välja en bakåtvänd bilbarnstol är det viktigt att tänka på flera saker där bilbarnstolen skall  passa ditt barns ålder, vikt och längd.  Utöver det skall bilbarnstolen passa din bil och kunna installeras korrekt och sp ska bilbarnstolen vara bekväm och praktisk för både dig och ditt barn. Du ska inte behöva lyfta ut bilbarnstolen ur bilen varje gång du ska använda den, utan den ska vara lätt att fästa och lossa.

Om du har flera bilar kan det vara bra att välja en bilbarnstol som är enkel att flytta mellan olika fordon. Bland våra varumärken har vi bakåtvända bilbarnstolar för alla åldrar, från nyfödda till 7 års ålder.
Vi erbjuder både isofix- och bältesmonterade bilbarnstolar som uppfyller de senaste säkerhetskraven och testerna men som också har extra benutrymme, svängbar funktionalitet och justerbar lutning för att göra resan så bekväm som möjligt för ditt barn. Oavsett vilken bakåtvänd bilbarnstol du väljer från oss kan du vara säker på att du ger ditt barn den bästa skyddet i bilen.

Hur länge kan jag använda min bakåtvända bilbarnstol?

En bakåtvänd bilbarnstol minskar barns skaderisk med upp till 90%. Med andra ord, låt ditt barn åka bakåtvänt så länge som det bara går.
En fråga som ofta dyker upp bland föräldrar som inte vill vända sina barn för tidigt är när det är läge att byta ut den bakåtvända bilbarnstolen. Det är dags att byta när barnet har överskridit maxvikten eller maxlängden för den bakåtvända bilbarnstolen. Det är också dags att vända när barnets huvud sticker ut mer än en tredjedel över kanten på nackstödet, ungefär i linje med barnets ögon. Barn växer olika och i olika takt och det går därför inte att ange en exakt ålder eller längd för när det är dags att vända. Om det vore möjligt skulle vi alla åka bakåtvänt, även vuxna.

Solution T i-Fix_banner.jpg
 

Varför en bältesstol efter att den bakåtvända bilbarnstolen?

Om du vill att ditt barn ska åka säkert i bilen är det viktigt att använda rätt typ av framåtvänd bilbarnstol för barnets ålder och längd. När ditt barn har växt ur den bakåtvända bilbarnstolen behöver du byta till en bältesstol som ger ett bra stöd för huvudet och kroppen. En bältesstol hjälper till att placera säkerhetsbältet på rätt sätt över barnets bröst och höfter, så att det inte skaver eller skadar vid en eventuell krock. En bältesstol är också mer bekväm för ditt barn än att sitta direkt på bilens sittplats.

När ska jag byta till en framåtvänd bältesstol?
Du ska byta till en bältesstol när ditt barn har nått den maximala vikten eller längden för den bakåtvända bilbarnstolen, vilket oftast är runt 6-7 om du valt en bilstol som du kan använda bakåtvänt väldigt länge. Du kan också kontrollera att ditt barns huvud inte sticker upp över kanten på den bakåtvända bilbarnstolen, eftersom det kan innebära en ökad risk för nackskador vid en kollision. Om du är osäker på när det är dags att byta till en bältesstol, kan du läsa mer om övergången från bakåtvänt åkande här.

Det finns olika typer av framtåvända bältesstolar på marknaden, men det viktigaste är att du väljer en som passar både ditt barn och din bil. En bältesstol med ISOFIX-armar är ett bra alternativ eftersom den håller stolen på plats även när ditt barn inte sitter i den. Det gör det lättare att ta ut och sätta in ditt barn i bilen, och minskar risken för att stolen flyttar sig vid en olycka. En annan fördel med ISOFIX-armar är att de ger extra sidokrockskydd för ditt barn. Om du väljer en bältesstol utan ISOFIX-armar måste du alltid spänna fast stolen med bilens säkerhetsbälte, även när den inte används. 

När kan mitt barn sluta använda bältesstol?
Ditt barn kan sluta använda bältesstol när det har uppnått den godkända vikten eller längden för stolen, på ditt barn eller när det är minst 135 cm långt. Det är dock alltid bäst att låta ditt barn sitta i bältesstol så länge som möjligt, eftersom det ger ett bättre skydd än bara säkerhetsbältet.
Du kan också göra ett enkelt test för att se om ditt barn är redo att sitta utan bältesstol: låt ditt barn sitta på bilens sittplats med ryggen mot ryggstödet och benen böjda i 90 grader vid knäna. Om säkerhetsbältet går över mitten av axeln och över höften, och inte över halsen eller magen, kan ditt barn sitta utan bältesstol. Annars bör du fortsätta använda bältesstol tills ditt barn har växt till sig mer.