FRI FRAKT ÖVER 499:-
PRISGARANTI
FÖRLOSSNINGSGARANTI
SNABB LEVERANS
BUTIK I STAFFANSTORP
♡ BUGABOO SUMMER SALE - 10-20% rabatt på utvalt

SÅ VÅRDAR DU DIN BARNVAGN

En barnvagn kan vara en kostsam men nödvändig investering när ni får barn. Barnvagnar slits och får skador, hur ni än bär dig åt. Men för att er barnvagn ska hålla sig i ett så fint skick som möjligt finns det olika knep som kan vara bra att känna till. Dessa är bra att följa både för att förlänga livslängden på vagnen men även för att ett eventuellt andrahandsvärde ska bli högre.

Bästa snabba tipsen för att generellt underhåll och service av din barnvagn

- Rengör chassi och hjul regelbundet med en mild tvål och vatten. Smuts kan orsaka funktionsproblem och slitage.
- Vid lufthjul: Pumpa lufthjulen minst varannan månad. Kontrollera hjulaxlar och dess fästen regelbundet och torka rent dem vid behov. Vid behov kan du smörja dem med silikonspray. Om du har originaldäck kan du se på ytterdäcket vilket maxtryck man kan pumpa hjulen med. Har du inte originaldäck bör du kolla upp vilket tryck du ska använda då vissa universella däck klarar större tryck än vad fälgarna gör (gäller framförallt plastfälgar).
- Tänk på att även underhålla punkteringsfria hjul
- När det kommer till blöta textiler och vagn, se om möjligt till att dessa får torka i rumstemperatur innan du placerar vagnen i kallförvaring. Annars kan textilen mögla och på vissa chassidelar/skruvar/nitar kan det uppstå rost.
- Sitter det skruvar på chassit, se till att kontrollera/spänna dessa minst en gång per år.
- Vid behov kan man smörja funktionsdelar (oftast är det silikonespray som gäller).

Här är några specifika tips för att rengöra och underhålla din barnvagn:

- Använd en mild tvål och vatten för att rengöra chassi och hjul. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada plastdelar.
- Om chassit är tillverkat av rostfritt stål kan du använda en mild stålborste för att ta bort smuts och rost.
- Torka alltid av chassi och hjul efter rengöring.
- Pumpa lufthjulen till rätt tryck. Trycket står vanligtvis angivet på ytterdäcket.
- Torka rent hjulaxlar och dess fästen regelbundet med en trasa. Om de är smutsiga kan du smörja dem med silikonspray.
- Om du har originaldäck kan du använda samma tryck som rekommenderas av tillverkaren. Har du universella däck bör du kolla upp vilket tryck du ska använda.
- Låt blöta textiler och vagn torka i rumstemperatur innan du placerar dem i kallförvaring.
- Kontrollera/spänna skruvar på chassit minst en gång per år.
- Vid behov kan du smörja funktionsdelar med silikonspray. Detta hjälper även mot missljud och gnissel som kan uppstå efter en tids användning av din barnvagn. Underhåll och smörj bort där ljudet förekommer.


Snabbrengöring efter användning
Det är inte särskilt realistiskt att tvätta rent barnvagnen efter varje användning. Något du dock kan göra är att ha koll på hjulen. Underredet är något som slits snabbare eftersom det utsätts för lera, vatten, salt och smuts. För att undvika att smuts tränger in mellan hjullagren kan det vara bra att spola rent hjulen efter behov. För att det inte ska kännas så jobbigt att rengöra barnvagnen är ett tips att du förbereder en låda med rengöringsprodukter, svampar och handdukar. Då är det bara att ta fram lådan och tvätta rent snabbt. Annan snabbrengöring som är bra att göra då och då är att tvätta textilerna. På en barnvagn är de flesta textilerna avtagbara vilket gör det smidigt för dig att ta loss och slänga in i tvättmaskinen. Se till att följa tvättanvisningarna som står på lappen.
 

Förutom rengöring av vagnen finns det andra knep för att vårda din barnvagn. För att barnvagnen ska hålla sig snygg och i nyskick så länge som möjligt, är det viktigt att du inte utsätter vagnen för direkt solljus för länge. Om du råkar lämna vagnen i solen är det stor risk att den blir solblekt. Det enklaste knepet är att lägga en handduk på taket när vagnen står en längre stund i solen. Se även till att alltid använda regnskyddet när det är regn eller snö. Då hindrar du yttertyget från att få fläckar och från att slitas. Eftersom större delen av barnvagnen är tygförsedd, är det viktigt att du förvarar vagnen på ett torrt och varmt ställe. Många ställer barnvagnen i källaren, risken är dock att den utsätts för mögelangrepp. Det kan även tillkomma en odör på tyget om du förvarar barnvagnen på vinden eller i källaren. Det ultimata är såklart att ha vagnen inomhus, då bevaras kvaliteten så länge som möjligt.

Större rengöring
Även om du inte behöver rengöra din barnvagn ordentligt så ofta, är det bra om du åtminstone gör det några gånger per år. En ordentlig rengöring och kvalitetskoll kan innebära att du plockar isär vagnens delar, rengör skruvar, chassi och övriga metalldelar. Var noggrann med att leta efter rost. Rost kan vara väldigt farligt eftersom det får metallen att vittra sönder. Om det uppstått rost på metalldelar måste du ta bort det med hjälp av ett kromputsmedel.

För att barnvagnen ska fungera perfekt är det bra om du regelbundet smörjer axlar och fjädringen. För säkerhets skull är det även bra att du drar åt muttrar och skruvar ordentligt. Dessa kan ibland bli lösa när du använt vagnen mycket. Placera alla verktyg och medel du behöver i lådan så har du alltid har allt på samma ställe.

Bra produkter för din städlåda
För att din städning och rengöring av barnvagnen ska bli så smidig som möjligt är det bra om du förbereder din egen städlåda. På så sätt är det bara att ta fram lådan och börja rengöra. Här är en lista på produkter som underlättar städningen av vagnen:

- Tvättsvampar
- Tvättmedel i någon form, exempelvis såpa
- Handdukar och trasor
- Kromputsmedel och svinto (för rostborttagning)
- En hink (du kan exempelvis förvara alla saker i hinken)
- Våtservetter (så att du snabbt kan ge vagnen en fin finish, även bra att ta med i skötväskan)
(Dessa produkter är de mest väsentliga, men du kan givetvis fylla på din egen städlåda allteftersom du rengör och tvättar.)
 

Säsongsstädning
Större rengöringar är bra att göra efter säsong, exempelvis en vårstädning. Att vårda vagnen ordentligt är viktigt för att den ska hålla sig fin längre. Plocka isär hela vagnen för att verkligen komma åt springor och liknande. De flesta barnvagnar är enkla att plocka isär. Tvätta textilerna, dammsug vagnen, torka av smuts och damm och kontrollera alla metalldelar. Få bort eventuell rost, smörj fjädringar och tvätta hjulen. Vagnen kommer kännas som ny igen och ditt barn får den bästa upplevelsen i vagnen. Denna sortens rengöring är också smart att göra om du ska sälja barnvagnen.